Råd til personer som er i hjemmekarantene

Råd til personer som er i hjemmekarantene

Dette er råd til deg som er i hjemmekarantene fordi du er nærkontakt til en person med covid-19 eller har vært i på reise utenfor Norden siste 14 dager.

Hvem skal være i hjemmekarantene?

Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i land utenfor Norden siste 14 dager (etter 27. februar). Hjemmekarantene gjelder også for husstandsmedlemmer.

Det er viktig at du er årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber. Dersom du er nærkontakt til en person med påvist covid-19 og får symptomer, skal du ringe lege.

Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Da nærkontakter ikke har symptomer, ansees de å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

Hvordan får jeg tak i mat?

Mange butikker har hjemlevering av mat. Dagligvarekjedene leverer matvarer til kunder som sitter i hjemmekarantene, og mange har utvidet sin kapasitet.

Dersom du er syk eller sitter i karantene ønsker dagligvarekjedene å sette igjen varene utenfor døren din. 

Vil du bidra?

Vil du bidra som frivillig? Tusen takk! Sjekk med lokale frivillige organisasjoner, vi har fått et par henvendelser om at de ønsker å bidra. Kanskje trenger de dine hender også? Husk at vi må verne om risikogruppene, og at det derfor kan vil være ønskelig at unge frivillige uten symptomer stiller seg disponible.  Se Frivilligaktiv.no for oversikt over organisasjoner i kommunen.

Dette er en dugnad. Det er også lov å tilby deg å hjelpe naboer eller venner med å levere mat som du setter utenfor døren, og spørre naboer og venner som ikke er i karantene om å hjelpe deg med mat.

Vær alltid nøye med håndhygiene, og bruk vipps eller lignende som betaling istedenfor kontanter.

Informasjon for befolkningen

Du finner informasjon og konkrete råd til folk i hjemmekarantene om koronaviruset på disse sidene og helsenorge.no 

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015 som har åpent hverdager 08-18 og helger 10-16.

Har du behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ved fare for liv og helse, ring 113.

Del:

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin